Reducerea CAS, inclusa in Codul fiscal: se va diminua povara fiscala pe munca, dar vor spori controalele ANAF
Masura de reducere a contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale la angajatori urmeaza sa fie introdusa in Codul fiscal, un proiect de lege in acest sens fiind lansat ieri in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, pe pagina sa de internet. Documentul prevede ca scaderea cotelor CAS, care se va aplica din octombrie, se va realiza indiferent de conditiile de munca. In plus, pentru a compensa pierderile la buget produse de aceasta masura Fiscul va intensifica controalele la persoanele fizice cu averi mari, se arata in acelasi document.

 

Contributia angajatorilor la sistemul public de pensii se va reduce din 1 octombrie cu cinci puncte procentuale, dupa cum a anuntat inca de saptamana trecuta prim-ministrul Victor Ponta.
In prezent, Codul fiscal prevede ca pentru sistemul public de pensii cotele contributiilor de asigurari sociale (CAS) sunt:

    31,3% pentru conditii normale de munca, din care, 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator;
    36,3% pentru conditii deosebite de munca, din care, 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator;
    41,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 30,8% pentru contributia datorata de angajator.

Aceste valori urmeaza sa fie modificate printr-un proiect de lege, lansat ieri in dezbatere publica de Ministerul Finantelor (MFP) pe site-ul sau. Astfel, potrivit noilor reglementari, cotele CAS se vor reduce fata de actualele valori cu cinci puncte procentuale la angajator, dupa cum urmeaza:

Articolul integral pe : Avocatnet.ro